”Bostadsbristen i landet har skapat incitament till bildandet och användandet av uthyrningsbolag vars verksamhet går ut på att hyra ut lägenheter i andra hand. Dessa bolag används ofta för att kringgå de skyddsbestämmelser i 12 kapitlet jordabalken som finns till förmån för hyresgäster, exempelvis regler om skälig hyra och besittningsskydd” Ava Setayesh, jurist, skriver om frågor i…
Läs merDER Juridik har inlett ett samarbete med Bolagsplatsen.se. Våra jurister bistår med att svara på olika typer av bolagsrättsliga frågor som Bolagsplatsen får skickade till sig. Gå in och läs Michaela Iosifidous, Sarah van der Stads och Sanne Ringdals texter om bland annat holdingbolag! Vad är ett holdingbolag? Hur tar man över ett aktiebolag? Kan ett…
Läs mer”I ärenden som handlar om återbetalning av överhyra tycks vissa processrättsliga principer inte alls få samma genomslag som i andra civilrättsliga tvister. Hyresnämnderna beaktar exempelvis inte alltid alternativa yrkanden, vilket gör att hyresgästen riskerar att gå miste om sin rätt. Inte heller tycks nämnden lägga någon vikt vid om hyresvärden underlåtit att inställa sig eller…
Läs merUnder seminariet kommer vi samtala om: Har du gjort en hälsokontroll för ditt företag? Nödvändig bolagsjuridik att ha koll på innan ni anlitar en jurist Att tänka på i tid av osämja: inför tvist Seminariet vänder sig till företagare, oavsett bransch. Föreläsare under seminariet är Rolf Åbjörnsson, Liselott Martynenko Agerlid, Alban Dautaj och Ylli Dautaj. Datum:…
Läs merFör en person som älskar att utmana sig själv, att vara social och att hjälpa andra att lösa problem är juristyrket en perfekt matchning. Det visade sig för Rebecca Ahl, som idag är jurist inom fastighet, entreprenad och familjerätt på DER Juridik. – Att börja jobba efter examen blev en positiv överraskning, yrket är inte…
Läs merPrecis som resten av världen håller juristbranschen på att digitaliseras. Framtidens juristbyrå är mer effektiv och innovativ än någonsin – iallafall om man får tro framtidsspanarna. Här är fem stora trender inom legal tech som Netdocuments förutspår för 2022. Artificiell intelligens och machine learning gör äntligen intåg Efter många års spekulation är det nu äntligen…
Läs mer– Har man ett juridiskt problem och kan lösa det själv ska man göra det, att ta in jurister kostar ju. Men om det går så långt att man inte längre kan lösa det utan jurister ska man kontakta oss direkt, säger Sarah van der Stad på DER juridik. Efter att ha börjat sin karriär…
Läs merNär ett avtal har ingåtts är huvudregeln att det ska hållas. En part som underlåter att uppfylla sin del av avtalet gör sig således skyldig till ett avtalsbrott, vilket kan aktualisera ett skadeståndsansvar och andra påföljder. Vid vissa tillfällen kan det dock bli omöjligt eller väldigt svårt för en part att prestera i enlighet med…
Läs merAtt fukt och mögel i inomhusmiljöer ofta är hälsofarligt är välkänt. World Health Organization (”WHO”) har konstaterat ett vetenskapligt samband mellan vistelse i så kallade ”sjuka hus” och personskador. [Not 1] Man talar om ”Sick building-syndrome” (”SBS”). Människor som drabbas uppvisar olika symptom med olika svårighetsgrad. Den hyresgäst som lider skada på grund av lägenhetens…
Läs merUnder livets gång är det inte ovanligt att det uppstår en tvist som behöver lösas med hjälp av domstol. Kanske är du som privatperson missnöjd med en konsumenttjänst, som en hantverkares arbete, är oense med säljaren till en vara du har betalt dyrt för eller kanske hamnat i en dispyt med din arbetsgivare? Kanske driver…
Läs mer