Från journalist till jurist – Sarah van der Stad tar förtroendet att föra andras talan på största allvar

– Har man ett juridiskt problem och kan lösa det själv ska man göra det, att ta in jurister kostar ju. Men om det går så långt att man inte längre kan lösa det utan jurister ska man kontakta oss direkt, säger Sarah van der Stad på DER juridik.

Efter att ha börjat sin karriär som journalist bestämde sig Sarah van der Stad för att sadla om till ett mer stabilt yrke och valet föll på jurist. När hon under det sista året av studierna letade efter ett extrajobb hamnade hon på DER Juridik – och hittade hem.

Min plan var aldrig att söka till en byrå, men jag såg annonsen från DER Juridik och tänkte att det lät väldigt roligt och som en bra arbetsplats. De har ett helt annat perspektiv än de traditionella affärsjuridiska byråerna och är väldigt måna om sina medarbetare och klienter. Jag började direkt trivas hur bra som helst och blev kvar efter examen. Det är jättekul, säger Sarah.

På DER Juridik har de anställda mycket frihet under ansvar och direkt från starten får juristerna möjligheten att jobba med egna klienter i små ärenden, och delta som biträdande jurister i stora ärenden med erfarna jurister.

Att vara jurist är ett jätteroligt yrke. Samtidigt har vi en otroligt bra arbetsplats med härliga kollegor och chefer, säger Sarah.

Den vanligaste typen av ärenden som Sarah hanterar är aktieägartvister, där klienten är minoritetsägare. DER Juridik har ett särskilt fokus på att bistå aktieägarminoriteter i små och medelstora privata bolag med fokus i civilrättsliga processer och skiljeförfaranden. Det är mycket avtalsrätt och aktiebolagsrätt. 

Målet för juristerna på DER Juridik är alltid att kunden inte ska behöva tvista utan istället komma till en lösning bortom domstol, men det går inte alltid och då för man klientens talan även i domstolen.

Om man som företag hamnar i en tvist – när är det läge att anlita jurister?

Vissa kontaktar oss i förebyggande syfte, andra gör det alldeles för sent när ärendet redan gått till domstol. Kan man lösa det själv ska man göra det, att ta in jurister kostar ju, men om det går så långt att man inte längre kan lösa det utan jurister ska man kontakta oss direkt, säger Sarah.

När intervjun genomförs är Sarah nyligen hemkommen från en resa till Indien. Dit reste hon tillsammans med Ylli Dautaj, en av byråns partners som tidigare jobbat som professor på ett universitet i Indien och nu var inbjuden för att tala på en konferens. Samtidigt pågick en konferens under internationella kvinnodagen där Sarah fick förfrågan att hålla ett tal och att vara moderator.

– Vi var fyra kvinnor som höll korta tal med anledning av internationella kvinnodagen, framförallt på temat kvinnors rättigheter inom äktenskap i Indien. Jag är ingen expert på just det men kunde ändå bidra med det svenska perspektivet genom att prata om samtyckeslagen och oaktsam våldtäkt, berättar Sarah.

Efter talen var det dags för indiska studenter att berätta om deras forskningsprojekt som handlade om våldtäkt inom äktenskapet.

– I Indien är det inte olagligt att våldta inom äktenskapet och forskningspresentationerna följdes av väldigt intressanta diskussioner. Jag förstod av studenterna att det pågår en stor debatt om detta just nu i Indien, säger Sarah.

På frågorna om vad som är roligast och vad som är svårast med jobbet som jurist inom bolagsrätt svarar Sarah samma sak:

– Som journalist kom jag till jobbet varje dag och lärde mig om ett nytt ämne. Att arbeta som biträdande jurist är lite liknande – även om vi har spetskompetens betyder det inte att man aldrig stöter på något man inte har sett förut. Det är väldigt utvecklande och roligt, säger Sarah och tillägger:

– Arbetet som journalist och jurist har vissa likheter. Som journalist får man förtroendet att föra andras talan, och det är samma sak med jobbet som jurist. Det är ett förtroende jag är tacksam för och tar på största allvar.