Bortsett från det aktiekapital som investeras vid bolagets bildande, kan aktieägare under bolagets livstid injicera kapital, kallat aktieägartillskott. Detta tillskott kan antingen vara villkorat eller ovillkorat. Det förstnämnda innebär att om bolaget har tillräckligt med täckning i framtiden, kan kapitalet återbetalas. Det sistnämnda innebär att kapitalet investeras utan rätt om återbetalning.
Aktieägaren som injicerar kapitalet, får inga aktier i utbyte som vid en nyemission (se nedan). Aktieägaren får således inte en större utdelnings- eller rösträtt motsvarande tillskottet.
Om man som aktieägare vill begränsa sitt risktagande kan man välja villkorat aktieägartillskott där man avtalar med eventuella andra aktieägare att vid fall av konkurs, ska aktieägartillskottet prioriteras. Detta är givetvis under förutsättningen att det finns ett överskott i konkursen efter att alla skulder har blivit reglerade.
Ett aktieägartillskott ökar bolagets egna kapital varför soliditeten stärks.
Vid en nyemission ger bolaget ut nya aktier som sedan tecknas av antingen redan befintliga aktieägare eller externa investerare (t.ex. affärsänglar eller institutionella investerare). Aktieägandet ger bolagsrättsliga rättigheter i form av röst- och utdelningsrätt.
Denna form av kapitalinhämtning kallas också för riskkapital eftersom aktieägarens investerade kapital är oprioriterat i en eventuell konkurs. Inte förrän samtliga fordringsägare har fått betalt, kan aktieägare erhålla någon ersättning.
En nyemission ökar bolagets egna kapital varför soliditeten stärks.
Traditionella banklån är vanligt förekommande, men inte alltid lätt att komma åt. De största bankerna har en relativt gedigen kreditprövning och kräver ibland säkerhetsrätter i form av pant – beroende på lånets storlek och låntagarens finansiella ställning.
I lågkonjunktur är banker av förklarliga skäl mer restriktiva med sin utlåning till allmänheten. I sådana fall kan det finnas andra finansiella institut som har en mjukare kreditprövning och nöjer sig med borgensåtaganden från ställföreträdare, däremot till högre ränta.
Banklån innebär ingen soliditetsförbättring som en riskkapitalinvestering gör eftersom bolagets nettoförmögenhet inte ökar (kassan fylls på, men en skuld uppstår då lånet ska återbetalas). Däremot får bolaget en likviditet-boost.
Om ett bolag har likviditetsproblem på grund av ojämna kassaflödesströmmar från kundfordringsposter eller av andra orsaker, kan det finnas en idé att söka kontokreditfinansiering hos en bank. Detta innebär att bolaget erhåller ett kreditutrymme, upp till ett visst maxtak, de kan låna vid behov. Bolaget kan sedan reglera minussaldot när likviditet kommer in från verksamheten.
Räntan baseras på dels hur stort kreditutrymme banken tillåter, dels på löpande ränta baserat på hur mycket av utrymmet som används.
Ett ytterligare sätt att möta sitt kortsiktiga likviditetsbehov är att antingen sälja eller belåna kundfordringar till ett factoringbolag. Det är vanligt att bolag ger 30 eller 60 dagars kredittid på sina leveranser (leverantörskrediter). Det innebär att det dröjer från det att tjänsten eller varan levereras till dess att likvid betalas in till bolagets konto. Factoring möjliggör så att du kan skicka fakturor till factoringbolaget som betalar ut en viss procent av fakturabeloppet (vanligtvis mellan 1–5 %) tämligen direkt. Kunden betalar sedan fakturan till factoringbolaget direkt vid förfallodagen.
Ett mycket vanligt finansieringsalternativ är leasing eller avbetalningsköp. Dessa två sätt varierar en aning men tanken är densamma. I stället för att behöva binda likvid i en anläggningstillgång med full äganderätt, kan bolaget ”låna” tillgången men betala mindre och löpande betalningar varje månad. Detta kan vara en bra idé för en verksamhet som är likviditetskrävande.
Däremot om man har en välplanerad likviditetsbudget och kan köpa tillgången rakt av är detta ett billigare alternativ eftersom både leasing och avbetalningsköp innebär räntekostnader. Detta innebär att verksamheten exponeras mot räntemarknaden och också kan uppleva ökande räntekostnader om marknadsräntorna stiger.
Vi på DER Juridik kan hjälpa dig eller ditt företag med alla frågor inom bolagsrätt och kommersiella avtal. Vårt strategiska synsätt på dina affärer gör att vi alltid ser till era mål och behov i syfte att leverera mervärde till ditt företag. Varmt välkommen att kontakta oss för en initial konsultation!