Ett tvistemål är en civilrättslig process där två eller flera parter är oense om något, och vänder sig till domstol för att få sin sak (tvisten) prövad. Det kan till exempel handla om oenigheter kring avtal, skadestånd eller äganderätt.
Innan en domstolsprocess inleds bör följande frågor noggrant övervägas:
Tvistemålsprocessen inleds genom att käranden (den som väcker talan) lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan ska innehålla:
En ansökningsavgift måste också betalas när stämningsansökan lämnas in.
Om stämningsansökan uppfyller formkraven utfärdar tingsrätten stämning. Det innebär att svaranden (den som stäms) delges stämningsansökan och föreläggs att inkomma med ett svaromål.
Svaranden ska inom utsatt tid inkomma med ett skriftligt svaromål där denne anger sin inställning till kärandens yrkande (medger/bestrider) och de omständigheter som åberopas till grund för detta. Även svaranden ska ange vilken bevisning denne åberopar till stöd för sin inställning.
När svaromålet har inkommit inleds vad som brukar kallas för förberedelsen. Det är en viktig del av den rättsliga processen som syftar till att klargöra:
Normalt delas förberedelsefasen upp i två delar. Först följer en period av skriftväxling, där parterna ges en möjlighet att utveckla sina ståndpunkter och att inkomma med ytterligare bevisning. Detta sker genom att parterna lämnar in kompletterande inlagor (yttranden) till domstolen.
Härefter kallar domstolen parterna till ett muntligt sammanträde. Syftet är att reda ut eventuella oklarheter inför huvudförhandlingen och diskutera möjligheten till en förlikning. Under den muntliga förberedelsen kan domstolen ge parterna instruktioner om vad som ytterligare behöver förtydligas eller kompletteras inför huvudförhandlingen. Här kan också processuella frågor behandlas.
Förberedelsefasen är central för att strukturera målet och säkerställa en effektiv huvudförhandling. Genom att klargöra dessa nyckelelement kan domstolen och parterna fokusera på de väsentliga frågorna, vilket främjar en rättvis och ändamålsenlig rättsprocess.
När målet är färdigt för avgörande sätts det ut till huvudförhandling. Vid huvudförhandlingen genomförs följande moment:
Huvudförhandlingen präglas av principerna om muntlighet, omedelbarhet och koncentration. I korthet innebär dessa principer att allt relevant processmaterial (omständigheter, bevisning med mera) ska läggas fram muntligen för rätten. Domen grundas sedan på vad som förekommit vid huvudförhandlingen.
Efter huvudförhandlingen överlägger rätten och meddelar dom, oftast inom 2-4 veckor. Domen innehåller:
Domen vinner laga kraft om den inte överklagas inom tre veckor.
Är en part missnöjd med domen har denne en möjlighet att överklaga beslutet till hovrätten. Det gäller både den vinnande och förlorande parten. För att hovrätten ska pröva målet krävs som huvudregel prövningstillstånd. Detta innebär att hovrätten först gör en bedömning av om det finns skäl att ta upp målet till prövning, baserat på vissa lagstadgade kriterier. Detta system finns för att filtrera bort mål som saknar utsikt till framgång eller inte har någon principiell betydelse. Om prövningstillstånd beviljas, görs en ny prövning i hovrätten.
Hovrättens dom kan i sin tur överklagas till Högsta domstolen, som dock endast meddelar prövningstillstånd i mål av prejudikatintresse.
När en dom vunnit laga kraft kan den verkställas. Om den förlorande parten inte frivilligt följer domslutet, till exempel underlåter att betala ett utdömt skadestånd, kan den vinnande parten ansöka om verkställighet hos Kronofogdemyndigheten. Kronofogdemyndigheten kan då vidta olika åtgärder för att driva in skulden, såsom utmätning av lön eller egendom.
Huvudregeln är att den förlorande parten ska ersätta motpartens rättegångskostnader, förutsatt att dessa varit skäligen påkallade för att tillvarata partens rätt. Med rättegångskostnader menas bland annat ombudsarvoden, kostnader relaterade till bevisning, ansökningsavgifter och ersättning för parts inställelse vid förhandlingar.
I vissa fall kan domstolen besluta om kvittning, där vardera parten bär sina egna kostnader, eller jämkning, där den vinnande parten får ersättning för en del av sina kostnader. Detta kan ske om målet varit svårbedömt eller om den vinnande parten har förlorat i vissa delar. Vid förlikning är det vanligt att parterna kommer överens om hur kostnaderna ska fördelas. Det är viktigt att beakta risken för rättegångskostnader när man överväger att inleda en process, då dessa kan bli betydande, särskilt i mer omfattande eller komplicerade mål.
Innan du inleder en rättsprocess, bör du undersöka dina möjligheter till rättsskydd eller rättshjälp. Detta kan avsevärt påverka dina ekonomiska risker i processen.
Rättsskyddsförsäkring
Rättsskydd ingår ofta i hem-, villa- eller företagsförsäkringar. Försäkringen täcker vanligtvis större delen av rättegångskostnaderna. Sådana försäkringar har ofta en självrisk och ett maxbelopp för ersättningen, vilket innebär att du kan behöva betala en viss del av kostnaderna själv och att försäkringen endast täcker upp till ett visst belopp. Vissa typer av tvister kan också vara undantagna från rättsskyddet, till exempel tvister som rör arbetsrätt eller familjerättsliga frågor. Kontrollera din försäkring för att se vad som gäller i ditt fall.
Rättshjälp
Rättshjälp är ett statligt stöd som kan beviljas till personer med begränsade ekonomiska resurser. För att beviljas rättshjälp behöver du uppfylla vissa ekonomiska kriterier, vilket innebär att dina inkomster och tillgångar kommer att granskas för att avgöra om du kvalificerar för stödet. Ansökan görs hos Rättshjälpsmyndigheten. Rättshjälp täcker en del av kostnaderna för juridiskt ombud och vissa andra utgifter.
Observera att rättshjälp vanligtvis inte beviljas om du har eller borde ha haft en rättsskyddsförsäkring. Det är därför viktigt att först undersöka om du har ett rättsskydd i dina försäkringar.
Vi på DER Juridik står redo att assistera dig genom hela förloppet med vår expertis och erfarenhet. Våra kvalificerade jurister erbjuder:
Om du har frågor eller önskar hjälp med att driva en tvist, är du varmt välkommen att kontakta oss för en initial konsultation. Vi ser fram emot att ta tillvara din rätt och hjälpa dig på bästa sätt!